2 yaş dönemi artık bebeklik döneminin bittiği çocukluk döneminin başladığı bir evre… Bu dönem hem çocuklar hem de anne babalar için oldukça zorlayıcı ve yorucu bir yaş dilimidir.
“2 Yaş Sendromu” olarak adlandırılan bu dönem aslında sağlıklı çocuklarda beklenen sağlıklı bir sürecin göstergesidir. Aynı ergenlik dönemi gibi… Bu yaş evresinde çocukların kendi yeterliliklerini sergilemekte ısrar ederler. Bu nedenle sıklıkla çocuğun “negativist” denilen bir davranış örüntüsü içinde olduğu gözlemlenir. İnatlaşma, öfke nöbetleri, agresif davranışlar, her şeye hayır deme, istediğini elde edene kadar huzursuz davranma gibi bir çok davranış ortaya çıkar. 2 yaştan önceki gibi başkasına bağımlı olmadığını göstermek için her şeyi kendi başına yapma ve kendi yeterliliklerini sergilemek isterler. Kendisinin ayrı bir birey olduğunun bu şekilde farkına varır.
2 yaş çocuğuna bir şey yapmasını söylediğinizde iki tepkiden birini alırız. Çocuk ya bizi görmezden gelir ya da “hayır” der. Her iki durumda da ebeveyninin yapmasını istemediği şeyi yapmaya devam eder.
2 Yaş Çocuğu Neden Sıklıkla Öfke Nöbetleri Yaşar?
2 yaş döneminin yargılama düzeyi yeterli değildir. Başkalarının ne istediği veya ne hissettiğiyle ilgili anlam çıkaramazlar. Bununla birlikte yaşı itibariye güçlü ve katı bir iradeye sahip olması başkalarıyla özellikle ebeveynleriyle sıklıkla çatışmaya girmesine sebep olur. Bu olumsuz davranışları engellemek için çaba sarf etmez ve dışarıdan yapılan engellemeleri de kabul etmez. Çünkü çocuğun gözünde olumsuz giden bir şey yoktur ve tepki vermesi onun normal bir davranışı, bağımsızlığının bir sürecidir. Hatta bir başkası çocuğun üzerinde hakimiyet kurmaya çalışırsa gerginlik daha da artış gösterir.
2 Yaş Sendromu Ne Zaman Son Bulur?
"2 Yaş Sendromu" denilen süreç çocuğun negativist tutumlarının ve yaklaşımlarının sosyalleşme sürecinin başladığı 3-3,5 yaşlara doğru azalarak bitmesi beklenir. Ancak bazı çocuklarda bu süre 4 yaşına kadar da sürebilir. Çocuğun zihinsel ve duygusal olarak yeterli olgunluğa eriştiğinde bu süre son bulacaktır.
2 Yaş Sendromuna Aile Olarak Yardımcı Olmak
2 yaş dönemindeki çocukların bağımsızlığını engellememek gerekir. Ebeveynlerin engelleyici davranışlarını çocuğun uyumsuzluğunu arttırır ve gelişimini olumsuz yönde etkiler.
Önceden anne baba tarafından “Hayır” denen bir konu veya bir durum için çocuk ağladığı, agresifleştiği veya ısrar ettiği için sonrasında “Evet” denmemelidir. Ailenin bu noktada tutarlı bir yaklaşım sergilemesi oldukça önemlidir. Her ebeveynin durumla ilgili yanıtları aynı olmalıdır.
Yapacağınız uzun konuşmalı açıklamalar, öğütler bu yaş dönemi için işe yaramayacaktır. Yaşı itibariyle hem dikkat süresinin kısalığı hem de yargılama becerisi yeterli düzeyde olmadığı için uzun açıklamalar anlamlı değildir. Yapmanız gereken kısa ve net şekilde isteğinizi belirtmek ardından ilgisini dağıtmak olsun. Dikkatini başka yöne çevirmede yaratıcı bir anne - baba olursanız işiniz daha da kolaylaşacaktır.
İnatlaşmaları bir güç savaşına döndürmeyin. Kazanan ve kaybeden durumu yaratmak krizlerin artmasına neden olabilir. Eğer çocuk inatçılığı karşısında anne-babayı pes ettirebildiğini gözlemlerse bu davranışın tekrarlama olasılığı artar.
Bu dönemin geçici olacağını kendinize hatırlatın. Bu yüzden çocuğunuzun olumsuz davranışlarıyla mücadele etmeyin. Eğer mücadeleye girerseniz çocuktaki duygu ve davranış örüntüleri kalıcı olabilir.
Comments